Bebeklerde Dil Gelişimi

Bebeklerde Dil Gelişimi

Konya da Anne Babalar Bebeklerinin ve Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklarının Dil Gelişimini Nasıl Kolaylaştırabilirler?

Bebeklerin dil gelişimi konusunda Konya da aileler bilinçli olmak için araştırmalar yapmaktadırlar. Konya da psikolojik danışmak olarak bu konuda gerekli yardımlar profesyonel olarak tarafımızdan yapılmaktadır. Birinci olarak, iyi bir konuşma arkadaşı olmanız gerekmektedir. Bebeğinizle ilk konuşmayı sizin başlatmanız önerilir. Eğer bebeğiniz bütün gün ya da kısa süreli bir bakıcı- genelde ülkemizde bu işi anneanne ya da babaanne üstlenir- kreş gibi bir yere gidiyorsa, ebeveynlerinden yeterli oranda dil desteği aldığından emin olmanız gerekir.
İkinci olarak ebeveynlerin bebeklerinin sanki kendilerini anlıyormuş gibi konuşmaları faydalı olacaktır. Eğer anne babalar çocuklarına kendilerini anlıyormuş gibi davrandıklarında bebeklerinin zamanla değiştiklerini fark edebileceklerdir. Konya psikolog ya da Konya klinik psikolog. Bu dört ila beş seneyi bulmaktadır.
Bebeğinizle konuşurken kendinizi rahat hissettiğiniz bir dil şekli kullanmamız önerilir.  Bebeğinizle konuşurken diğer yetişkinlerin ya da tanıdıklarınızın sizi bu konuşmanızdan ötürü nasıl değerlendireceklerini düşünüp endişelenmeyin. Konya psikiyatri doktorları. Bebeğinizle konuşurken eğitim ya da bilgi seviyeniz kısacası kapasiteniz değil duygularınız daha önemlidir. Kendinizi rahat hissedebildiğiniz sürece her tür bebeksi konuşmayı deneyebilirsiniz. Bebeksi konuşmayı kısaca şöyle tanımlaya biliriz; basit sözcük ve cümlelerle, normale göre biraz daha yüksek bir perdeden yapılan konuşmadır.  
Bu iş yeni yürümeye başlayan bebeklere geldiğinde;
Etkin bir konuşma eşi/partneri olmaya devam edin. Konuşmada yahut tek taraflı konuşmada bile çocukla ilgilenmek, anne babanın bebeğin dil gelişimi için çok önemli olduğunu unutmamalıdır.
    Anne babalar olarak belki de en fazla yapılan yanlış/hata çocuklarımızı dinlemekte gösterdiğimiz sabırdır. Yeni yeni yürümeye başlayan çocukların konuşmaları çoğunlukla yavaş, zahmet verici, güç oluğu için anne babalar çocukları için sözcükleri ve düşünceleri temin etmeye çalışmaktadırlar. Konya psikolog. Çocuğun yeni yeni başladığı bu konuşma süreci her ne kadar itina isteyen bir süreç olsa da ne kadar acele edilirse edilsin sabırlı olmak ve çocuklarınızın kendilerini ifade etmelerine izin verilmelidir.   
    Kendinizi rahat hissettiğiniz bir dili kullanın. Ancak çocuğunuzun dil becerileri ve ufkunu geliştirmenin yollarını da düşünmelidir. Örneğin; uzun cümleleri kullanmak her zaman problemli olmak zorunda olmayabilir. Çocuk şiirleri kullanmak iyi bir yol olabilir. Önemli olan bir şey de çocukların evet hayır cevapları vermeyecek başka cevaplar vermesini sağlayacak sorular ve konuşmalar yapmaya çalışın. Konya klinik psikolog. Bütün bu yaptıklarınızı etkin bir biçimde tekrar edilmesi gerekir. Genişletilmesi ve çocuğun ifadelerini yeniden biçimlendirilmelidir. Konuşmanızda mizah kullanmanız bütün bu yaptıklarınıza ilave olarak çok iyi olacaktır.    
    Çocuklarınızı engellemeye çalışmak yerine çocuğunuzun diğer çocuklardan farklı olarak kendine özgü özelliklerini düzenleyin. Pek çok çocuk sözcükleri telaffuz etmekte ve onların anlaşılmasını sağlamakta zorluk yaşamaktadır. Mümkün olduğunca çocuklarımızın sizin tarafınızdan anlaşıldığını onlara hissettirmeye çalışın.
    Cinsiyetle ilgili kalıp yargılardan uzak durmanız, sakınmanız önerilir. Çocuğunuzun cinsiyetinin sizin onunla konuşma miktarını ve şeklini belirlemesine müsaade etmeyin. Pek çok anne dilsel olarak kız çocuklarını erkek çocuklarına göre daha fazla desteklemektedir. Benzer bir hatayı babalar yapmamaktadır, pek çok baba da annelerinin çocuklarıyla konuştuğundan daha fazla bir şekilde konuşmaktadır. Konya klinik psikolog. Bilindiği üzere bilişsel olarak anne ve babadan gelen zenginleştirici girişimler erkek ya da kız çocuğu ayırt etmeksizin her ikisine birden fayda sağlamaktadır.
    Kıyas, karşılaştırmalara karşı olun. Çocuklarınızın dille ilgili belli aşamalarını mesela ilk elli kelimeyi ne zaman öğrendiği gibi bunların farkında olun ama asla başka çocukların dil gelişimiyle kendi çocuğunuzun dil gelişimini mukayese etmeyin. Çocuğunuzu diğer çocuklarla karşılaştırmak, yapacağınız en önemli hata olacaktır. Böyle sosyal karşılaştırmalar yaparak çocuğunuzu gereksiz kaygılara itmeniz önerilmez.

YORUMLAR

    Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...

YORUM YAZ